Pravilnik o piškotkih

Kaj je piškotek?

 

Piškotek je preprosta besedilna datoteka, ki jo strežnik spletnega mesta shrani na vašem računalniku ali mobilni napravi. Vsebino piškotka lahko pridobi oziroma prebere samo ta strežnik.

Vsak piškotek je z vidika vašega spletnega brskalnika enkraten. Vsebuje nekaj anonimnih podatkov, kot so enkratni identifikator, ime spletnega mesta in nekaj številk. Z njegovo pomočjo si spletno mesto zapomni stvari, kot so vaše osebne izbire.

Piškotek lahko nastavi bodisi samo spletno mesto, ko ga obiščete (take piškotke imenujemo »lastni piškotki«), ali pa ga nastavijo druga spletna mesta, ki poganjajo vsebine na strani, ki si jo ogledujete (»piškotki tretjih oseb«).

Več informacij o piškotkih lahko najdete v izčrpnem vodniku na spletni strani: How Internet Cookies Work

 

 

 

Omogočanje/onemogočanje piškotkov

 

Z uporabo našega spletnega mesta soglašate, da uporabljamo piškotke in jih shranimo na vaši uporabniški napravi. Naše spletno mesto si lahko ogledujete tudi brez piškotkov, vendar vam bodo v tem primeru na voljo samo omejene storitve.

Shranjevanje piškotkov na vaši uporabniški napravi lahko preprečite tako, da v nastavitvah spletnega brskalnika preprečite sprejem piškotkov. Upoštevajte, da je pri večini spletnih brskalnikov sprejemanje piškotkov privzeta nastavitev.

Nadalje lahko na vaši uporabniški napravi shranjene piškotke kadarkoli izbrišete. Navodila za to lahko najdete v priročniku spletnega brskalnika oziroma uporabniške naprave.

 

 

 

 

 

Kategorije piškotkov

 

Piškotke lahko razvrstimo na več načinov:

Obvezni: Ti piškotki so nujno potrebni za uporabnikovo navigacijo in uporabo posebnih funkcionalnosti spletnega mesta, denimo za dostop do zaščitenih območij spletnega mesta. Brez njih ni mogoča uporaba bistvenih delov spletnega mesta.

Izvedbeni: Ti piškotki omogočajo spletnemu mestu shranjevanje uporabnikovih izbir, denimo jezikovnih nastavitev, in uporabniku zagotavljajo boljšo, bolj osebno izkušnjo.

Funkcionalni: Ti piškotki omogočajo zbiranje podatkov o uporabnikovem obnašanju. Vsi zbrani podatki so anonimni, funkcionalni piškotki pa ne morejo slediti uporabnikovim dejavnostim na drugih spletnih mestih.

Ti podatki se uporabljajo pri sestavljanju poročil za izboljšanje delovanja spletnih mest. Med funkcionalne piškotke spadajo tudi tisti, ki služijo za izvajanje storitev, ki jih zahteva uporabnik.

Ciljane komunikacije in oglaševanje: Ti piškotki služijo za prikazovanje oglasov, prilagojenih uporabniku in njegovim interesom. Ti piškotki lahko služijo tudi za merjenje učinkovitosti oglaševalske akcije, s katero je uporabnik prišel v stik med obiskom določenih spletnih strani, in omogočajo komuniciranje s potencialnimi oglaševalci.